Achtergrond
De gegevens
De gegevens die op deze Medicijnkaart getoond worden, komen uit IADB.nl. IADB.nl is een samenwerkingsverband van de basiseenheid PharmacoTherapy, -Epidemiology & -Economics (PTEE) van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) met meer dan 125 apotheken in Noord-Nederland. De databank IADB bevat gegevens van een grote hoeveelheid geneesmiddelen die zijn afgeleverd in de periode vanaf 1994 tot heden. De gegevens zijn afkomstig uit de apotheken. De onderzoekspopulatie bestaat uit meer dan 1.300.000 personen. Op de Medicijnkaart wordt de hoeveelheid uitgegeven medicijnen per gebied getoond.
In de Medicijnkaart vindt u geen privacy-gevoelige gegevens. Dat komt doordat de IADB.nl databank geen gegevens bevat die identificeerbaar zijn, en doordat de Medicijnkaart alleen de totalen per gebied bevat. Het privacy statement vindt u op de website IADB.nl.
Wat wordt er getoond?
In het netwerk "Medicijnresten uit Water Noord-Nederland" is een lijst opgesteld met gidsstoffen. Dit zijn stoffen die volgens het netwerk een belangrijke rol spelen in de problematiek van medicijnresten in water. Van deze gidsstoffen is het grootste deel alleen op recept verkrijgbaar bij apotheken. Deze Medicijnkaart toont de uitgifte van deze medicijnen.
Omdat de totale uitgifte in heel Noord-Nederland niks zegt over de plaatselijke belasting op het water, wordt de uitgifte getoond per gebied. We hebben ervoor gekozen hiervoor postcodes te gebruiken: elk gebied wordt gekenmerkt door de eerste drie cijfers van de postcode.
Elk medicijn heeft een eigen specifieke werking en ook de hoeveelheid medicijn die wordt voorgeschreven is steeds verschillend. Internationaal is voor alle medicijnen afgesproken hoeveel van de stof een goede standaard-hoeveelheid is. Dit wordt de "Defined Daily Dose" (DDD) genoemd, ofwel de gedefinieerde dagelijkse hoeveelheid. Hoewel dit dus geen absolute hoeveelheid is in bijvoorbeeld kilogrammen, is dit waarschijnlijk een goede maat voor de invloed op onze omgeving.
Vanuit een meer medisch perspectief kan het interessant zijn om te weten of medicijnen in bepaalde
gebieden meer worden voorgeschreven dan in andere. Daarbij is het van belang om mee te wegen hoe groot de bevolking in elk gebied is. Daarom tonen we op de Medicijnkaart ook de hoeveelheid per persoon (DDD p.p.). Dit is het totaal aantal DDD's gedeeld door de grootte van de bevolking.
Meer achtergrond
Op de pagina extrapolatie vindt u meer informatie over hoe wij de gegevens hebben bewerkt om het geschikt te maken voor deze Medicijnkaart.
Op de pagina visualisatie vindt u meer informatie over hoe wij de gegevens op de Medicijnkaart tonen.
Bronvermelding
Gebruik per gidsstof wordt verkregen uit:
Gegevens over de getoonde gidsstoffen zijn verkregen uit de volgende, online beschikbare, bronnen:
Gegevens over de bevolkingssamenstelling per gebied worden verkregen van: